Jeugdboek (Nederlands 4): 'Het wordt spectaculair. Beloofd' - Zita Theunynck

'Het wordt spectaculair. Beloofd.' Een intrigerend boek waarin een liefdesverhaal schuilgaat. Of net niet. Een verhaal over aantrekken en afstoten. Elke keer opnieuw. Een verhaal dat spontaan een lach op je gezicht tovert, maar telkens ook een traan tevoorschijn doet komen. Het verhaal liet ook mij niet onberoerd. En of het spectaculair werd.



















Het boek beschrijft het verhaal van Anna en Leonard, twee jonge twintigers. Ze ontmoeten elkaar voor het eerst aan de kassa van de Delhaize. Hij is meteen onder de indruk van haar prachtige verschijning, zij is eerder afwachtend. Het lijkt op het begin van een mooi liefdesverhaal, maar de vraag is of dat ook zo is. Wat volgt, is een verhaal van aantrekken en afstoten. Een verhaal van liefde, maar ook van twijfels.

"Ik weet dat de zon schijnt. Alleen, ik voel ze niet, Leonard." 

Aan het begin van het verhaal stapt Anna op de trein naar Montpellier. Waarom ze daarnaartoe reist, blijft voor jou als lezer nog een raadsel. Wat je wel weet, is dat ze in alle haast haar boek en de 23 brieven die Leonard voor haar geschreven heeft, vergeten is. De vrouw die tegenover Anna zat, en die toevallig ook Anna heet, leest de brieven één voor één. Als lezer lees je met haar mee. De brieven lijken in eerste instantie te gaan over een mooi, maar tegelijkertijd ook een bijzonder liefdesverhaal. Waarom de brieven geschreven werden, blijft echter nog onbeantwoord.

Na enkele bladzijdes neemt de auteur je terug mee naar het verleden, dat je ongetwijfeld een antwoord zal geven op al je vragen. Leonard vertelt zijn verhaal. Ook de brieven die hij schreef komen terug, waardoor ze je een heel andere kant van het verhaal laten zien.

"Het was de dag dat we verloren reden, maar elkaar ergens daartussen toch weer een beetje meer vonden."

Al gauw wordt duidelijk dat zowel Anna als Leonard geen makkelijke jeugd hebben gehad en dat ze veel met elkaar gemeen hebben. Leonards moeder is gestorven, waardoor hij samen met zijn vader voor zijn jongere zus Klara moet zorgen. Anna's vader is van haar heengegaan toen ze amper zes jaar oud was. Enkele jaren later stierf haar moeder in een tragisch ongeluk. Die gebeurtenissen hebben beide personages gemaakt tot de personen die ze nu zijn en hebben hun weerslag op hun denken en voelen. Ze vinden het allebei moeilijk om over hun gevoelens te praten. Zeggen wat ze juist voelen, lijkt een zware opgave te zijn. Dat alles zorgt ervoor dat je je als lezer voortdurend blijft afvragen wanneer de twee nu eindelijk gaan toegeven aan hun liefde voor elkaar. Die liefde is overduidelijk aanwezig, ze wordt alleen niet beantwoord.

De auteur weet perfect hoe ze met dit verhaal een gevoelige snaar moet raken bij haar lezers. De levensechte dialogen die zich vaak afspelen tussen Anna en Leonard zorgen ervoor dat je je gemakkelijk kan inleven in het leven van beide protagonisten. Ik zat vaak met tranen in mijn ogen. Dat overkomt me niet snel wanneer ik een boek lees. Dat het me overkomt, zegt dus al meer dan genoeg.

"Ik denk dat ik niet hoef te beslissen. Dat we kunnen blijven wat we zijn, iets tussen alle vakjes in."

Aan het einde van het verhaal viel mijn mond letterlijk open. Het verhaal kent een ongeziene plottwist waarvan ik geen idee had dat die nog zou volgen. Ik kan alleen maar zeggen dat dit een van de beste en meest intrigerende verhalen is die ik ooit al gelezen heb.

Wil je weten welk einde het verhaal kent? Lees het boek dan zeker ook eens een keer. Het wordt spectaculair. Beloofd.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Boek naar keuze (Nederlands 5): 'Has#tag' - Dirk Bracke

Jeugdboek (Nederlands 2): 'En ik dan?' - Luc Descamps

Artikel uit vaktijdschrift 'Fons' (Nederlands 3.1): 'Hoe maak je van je school een boekenschool?'