Boek naar keuze (Nederlands 5): 'Has#tag' - Dirk Bracke
Aandacht werkt verslavend. Maar zou je zo ver gaan dat je je hele leven toevertrouwt aan een wildvreemde die je enkel kent van Facebook? Marie, de protagonist in het verhaal Has#tag, is zich van geen kwaad bewust wanneer ze haar levensverhaal vertelt aan een zekere Anton, een jongen die stukje bij beetje haar vertrouwen wint. Maar de vraag is of Anton wel écht te vertrouwen is.
In het boek Has#tag wordt het leven van de 17-jarige Marie beschreven. Maries ouders zijn gescheiden, waardoor ze nu samen met haar moeder op een klein appartementje woont. Haar moeder en vader kunnen niet meer door één deur waardoor Marie het niet makkelijk heeft. En alsof dat nog niet genoeg is, draagt ze ook nog eens een vreselijk geheim met zich mee. Door zich uitdagend te kleden trekt Marie de aandacht van heel wat jongens, waardoor ze haar problemen even kan vergeten. Ze post regelmatig een foto op sociale media en geniet daarbij van het aantal likes en reacties die ze krijgt. Wanneer ze met Anton in contact komt, stelt ze zich beetje bij beetje voor hem open. Ze vertrouwt zelfs haar grootste geheim aan hem toe. Maar wat Marie niet weet, is dat Anton niet zo'n zachtaardig persoon is als hij doet uitschijnen.
'Enkel het scherm en de rode sfeerlamp naast zijn bureau zorgden voor een wazig verlicht eilandje vanwaar hij naar meisjes viste.'
Dirk Bracke verwoord de gevoelens van de personages heel expliciet. Dat zorgt voor een groot inlevingsvermogen bij de lezer. Als lezer ervaar je de drang om Marie te waarschuwen voor Anton. Naast een duidelijke verwoording van de gevoelens van de personages, weet de auteur de lezer ook voortdurend in spanning te houden. Als lezer weet je wat Anton van plan is met Marie, maar je weet niet precies hoe dat zal eindigen. Daarnaast is het ook een hele tijd raden naar het geheim van Marie. Dat wordt pas aan het einde van het verhaal onthuld.
'Het is genezende zalf op mijn gewonde zelfbeeld.'
Dat sociale media niet enkel en alleen fungeren als ontspanning, wordt benadrukt in het boek. De centrale thema's die erin aan bod komen, zijn sexting en catfishing. Het verhaal wil jongeren doen beseffen dat ze niet zomaar met eender wie contact moeten leggen via sociale media. Want je weet nooit wie die persoon werkelijk is en welke bedoelingen hij met jou heeft.
Het nawoord van het boek werd geschreven door twee leerkrachten. Zij geven aanvullende informatie over de gevaren van het internet. Daarnaast beschrijven ze een aantal tips en preventiemaatregelen. Het nawoord maakt het gegeven rond sexting nog duidelijker voor jongeren. Op die manier verschaffen ze extra achtergrondinformatie die ervoor kan zorgen dat ze nog meer op hun hoede zullen zijn.
Zelf zou ik het boek Has#tag aanraden aan alle jongeren, maar zeker ook aan alle ouders en leerkrachten. Voor jongeren kan dit boek zeer interessant zijn, aangezien ze op die manier op de hoogte zijn van de gevaren die het internet met zich meebrengt. Ook voor ouders en leerkrachten is dit boeiende leesstof. Zo kunnen zij tijdig ingrijpen en preventiemaatregelen inzetten binnen hun gezin en klas.
Ik zou zeggen: lees het boek Has#tag en laat me weten wat je ervan vond en wat je eruit geleerd hebt.
Reacties
Een reactie posten