Cultuurevenement (Nederlands 4): toneelvoorstelling 'Brasschaatse huisvrouwen'
Op donderdag 14 april ging ik naar 'Brasschaatse huisvrouwen', een komedie met niemand minder dan Ronn Moss als internationale gast, kijken. Na het lezen van enkele recensies was ik meteen verkocht om dit heerlijke theaterstuk van dichtbij bij te wonen.
Brasschaat wordt sinds een tijdje onveilig gemaakt door een vriendinnenclubje bestaande uit vijf welgestelde vrouwen. Maandelijks organiseert één van hen een etentje waarbij een 'special guest' de avond compleet moet maken. De vrouwen willen elkaar overtreffen en dus sparen ze geld nog moeite om steeds een héél speciaal iemand te kunnen strikken. Deze keer is het de beurt aan Kirsten (gespeeld door Katrien De Becker). Zij is er steevast van overtuigd dat ze haar vriendinnen omver zal blazen met haar 'mystery guest', Ronn Moss. Wat volgt, is een mooie mix van humor en een haat-liefdeverhouding tussen de vijf vriendinnen.
Aangezien Ronn Moss een Amerikaanse acteur is, spraken de acteurs geregeld Engels tijdens de voorstelling, maar dat werd op een creatieve manier opgelost. Zo hing er bovenaan het decor een lichtbalk waarop de vertaling verscheen. Ook de personages wezen elkaar vaak op de aanwezigheid van die balk. Vooral Renske (gespeeld door Martine de Jager) had dit nodig, aangezien zij toch nog wat hulp kon gebruiken. De manier waarop zij een poging ondernam om Engels te spreken, zorgde voor heel wat lachbuien bij het publiek.
Niet alleen aan een vertalingsbalk werd gedacht, maar ook aan een mooie inkleding van het decor. Zo speelde het stuk zich af in de woonkamer van Kirsten, van waaruit we een uitzicht hadden op haar luxueuze tuin met zwembad. Wanneer er flashbacks werden gespeeld, projecteerde men een ander decor, waardoor het ook zo waarheidsgetrouw mogelijk gemaakt werd. Verder droegen alle dames chique kledij en sprong het dus meteen in het oog dat ze het een voor een breed hadden.
De personages die neergezet werden, zijn zeer stereotiep. In Kirstens relatie is er sprake van overspel, want haar man heeft een affaire met Dany-May (gespeeld door Debbie Crommelinck). Renske zit dan weer in een vechtscheiding. De herkenbare verhaallijnen zorgen ervoor dat velen zich kunnen inleven in de personages.
De acteurs en actrices vertolkten hun rol verblindend goed. Op een bepaald moment gebeurde er iets wat niet gepland was en ook de acteurs moesten daar duidelijk om lachen. Al snel pikten ze de draad weer op en kon het stuk verdergaan alsof er niets gebeurd was. Een dikke pluim voor het sterke acteerwerk!
Als toekomstig leerkracht Nederlands zie ik wel potentieel in dit theaterstuk. Aangezien er heel wat te vertellen valt over de verhaalaspecten die aanwezig waren, zou dit stuk een goede aanvulling kunnen zijn op een les rond de bouwstenen in een verhaal. Op die manier kunnen leerlingen de verhaalelementen analyseren die in het theater aan bod komen.
Brasschaatse huisvrouwen is een schitterende komedie voor jong en oud. Het is een theaterstuk waarbij je op meerdere momenten niet meer bijkomt van het lachen. Ik zou het zeker aanraden aan al diegenen die hun lachspieren graag af en toe trainen, want ik kan je garanderen dat dat meermaals gebeurt tijdens deze fantastische komedie.
Reacties
Een reactie posten