Boek naar keuze (Nederlands 4): 'Jij mag alles zijn' - Griet Op de Beeck

Griet Op de Beeck: een schrijfster naar mijn hart. Haar boek 'Vele hemels boven de zevende' is zonder twijfel mijn favoriete boek. Toen ik hoorde dat ze vorig jaar een nieuw boek uitbracht, moest ik geen seconde twijfelen om ook dat verhaal tot mij te nemen. 'Jij mag alles zijn', dat is de titel van haar recentste werk. Het is een verhaal over ouders en kinderen, over verdriet dat maar niet lijkt te willen overgaan en over de zoektocht naar alle soorten beter. Kijk mee binnen in het hoofd van de 9-jarige Lexi die een onbezonnen leven zou moeten leiden, maar in plaats daarvan er alles aan doet om anderen gelukkig te maken.










Lexi, de protagonist in het verhaal, is net geen 9 jaar wanneer ze zich al moet ontfermen over haar zieke mama. Ze ligt de hele dag in bed met de gordijnen dicht en ze eet amper. Lexi is niets anders gewoon. Haar moeder is al 9 jaar depressief en dat heeft, volgens Lexi, alles te maken met de dood van haar broer Amos. Lexi maakt zich zorgen en besluit er alles aan te doen opdat haar mama zich beter zal voelen, maar tevergeefs. Wat ze ook probeert, haar mama blijft depressief. Daarom besluiten haar ouders dat het beter is als ze een tijdje opgenomen wordt in de psychiatrie. Lexi zelf ervaart een enorm schuldgevoel wanneer haar mama in de instelling verblijft. Ze is er rotsvast van overtuigd dat het haar schuld is, omdat zij diegene was die tegen haar vader heeft verteld dat haar moeder al lang niets meer heeft gegeten. Vrolijk zijn vindt ze enorm moeilijk en vooral ook niet gepast nu haar moeder er even niet is.

"Lexi begrijpt niet dat sommige mama's en papa's hun kinderen zo behandelen. Zij heeft maar geluk met alles." 

Wanneer haar moeder een aantal dagen in de instelling verblijft, vertelt Lexi's papa dat ze een tijdje bij zijn halfzus, tante Arizona, zal moeten verblijven. Haar vader heeft een druk werkleven en ook bij haar oma kan ze niet logeren, omdat haar opa gezondheidsproblemen heeft. Lexi vindt het spannend, want ze kent tante Arizona niet, maar al snel blijkt dat ook haar tante het niet gemakkelijk heeft. Ze vertelt Lexi dat ze een zoon en twee kleinkinderen heeft, maar meer wil ze hier niet over kwijt. Toch voelt Lexi dat er meer aan de hand is. Ze is vastbesloten om te achterhalen waarom haar tante zoveel verdriet heeft en wat er zich juist heeft afgespeeld tussen haar en haar zoon. Ze wil haar tante opnieuw gelukkig zien en voelt zich daar verantwoordelijk voor. Net zoals voor het verdriet van haar mama. Lexi leert Erika, de buurvrouw van tante Arizona, kennen. Via haar komt ze te weten waarom haar tante het zo moeilijk heeft. Of ze de relatie tussen haar en haar zoon kan herstellen, zal je te weten komen wanneer je het boek zelf leest. 

"Lexi is sterk, meestal. En soms is ze iets anders. Dat is ook goed. Zij mag alles zijn."

Wat je als lezer al snel opmerkt, is dat Lexi een sterk meisje is. Een meisje dat normaal gesproken een onbezonnen leven zou moeten leiden, maar dat het geluk van anderen vooropstelt. Ze lijkt heel volwassen voor haar leeftijd en doet er alles aan om zowel haar mama als haar tante gelukkig te maken. Toch is ze ook nog heel kinds, wanneer ze bijvoorbeeld vertelt dat ze nog graag met haar badeendjes speelt wanneer ze in bad gaat. Of wanneer ze vertelt dat ze het stiekem nog fijn vindt als haar ouders haar een verhaaltje voorlezen wanneer ze in bed ligt. Daaraan merk je dat Lexi graag kind is, maar tegelijkertijd ook al 'groot' wil zijn. In het boek zegt ze geregeld dat ze het leuk vindt wanneer mensen tegen haar praten zoals tegen volwassenen. 

Ook het boek 'Jij mag alles zijn' gaat niet over de bloemetjes en de bijtjes, maar over thema's die ons raken tot in het diepst van onze ziel. Thema's die Griet Op de Beeck fantastisch weet neer te pennen, keer op keer. 'Jij mag alles zijn' is een verhaal over liefde, verdriet, verantwoordelijkheidsgevoel en hoop. Het is hartverscheurend om te lezen hoe Lexi's gezin uit elkaar gerukt wordt en hoe ze elke dag opnieuw hoopt op een nieuw begin. Het verhaal raakte een gevoelige snaar bij mij en zette me aan het denken. Het is niet vanzelfsprekend dat een kind de taken van zijn ouders opneemt. Het is niet vanzelfsprekend dat een kind voor zijn ouders moet zorgen. Kinderen moeten onbezorgd zijn. Het is de taak van de ouders om voor hun kinderen te zorgen, niet omgekeerd. 

'Jij mag alles zijn': een krachtigere titel kon Op de Beeck niet kiezen voor haar nieuwste werk. Het is een titel waarin een belangrijke boodschap schuilt voor ieder kind, groot of klein: je mag alles zijn, zolang je maar vooral jezelf bent. 

Ik raad je aan om ook zelf het boek eens te lezen, vooral wanneer je er altijd al van gedroomd hebt om een keertje in het hoofd van een negenjarige te wonen. Laat me zeker weten wat je van dit pareltje vond! 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Boek naar keuze (Nederlands 5): 'Has#tag' - Dirk Bracke

Jeugdboek (Nederlands 2): 'En ik dan?' - Luc Descamps

Artikel uit vaktijdschrift 'Fons' (Nederlands 3.1): 'Hoe maak je van je school een boekenschool?'