Cultuurevenement (Nederlands 3.1): Assisen Online

Ik breng regelmatig een bezoek aan een theater. Jammer genoeg gooit Corona opnieuw roet in het eten, waardoor ik genoodzaakt ben mijn theaterbezoeken nog een tijd uit te stellen. Toen ik hoorde dat je als jurylid kon deelnemen aan het online event Assisen Online was ik meteen verkocht. Ik kocht een ticket en ging samen met vele andere Vlamingen op zoek naar het antwoord op de vraag: 'Is Cathy Desutter schuldig aan de moord op haar man Luc Maes?' 










Op 23 september 2018 wordt de 52-jarige Luc Maes dood in zijn badkuip aangetroffen. Aanvankelijk wordt aan een ongeval of zelfdoding gedacht, maar al snel blijkt dat het om moord gaat. Alle vermoedens wijzen in de richting van Cathy Desutter, echtgenote van Luc Maes. Twee jaar later verschijnt de zaak voor het Hof van Assisen. Het is aan de volksjury om te beslissen over schuld of onschuld. 

Door de coronamaatregelen is het momenteel niet mogelijk om een theater op verplaatsing bij te wonen. De theatergroep Uitgezonderd zorgde voor een leuk alternatief: Assisen Online. Dat is een theater waarin een badkuipmoord verschijnt voor het Hof van Assisen en waarbij je als kijker in de rol van jurylid kruipt. Via allerlei korte videofragmenten kregen we één week lang elke dag getuigenissen, pleidooien en reacties te zien. Nadat iedereen aan het woord geweest was, moest de volksjury zich uitspreken over schuld of onschuld. 

Ikzelf vond Assisen Online een schot in de roos. Alles werd eraan gedaan om het theater zo realistisch mogelijk te laten overkomen. Het assisenproces nam zeven dagen in beslag, net zoals dat in realiteit ook het geval is. Ook de acteurs die de personages vertolkten zetten prachtige prestaties neer. Ze leefden zich helemaal in in hun rol, waardoor het leek alsof Kürt Rogiers een echte advocaat was en waardoor  Kader Gürbuz werkelijk beschuldigd leek van moord. Verder kwamen er verschillende getuigen aan bod tijdens het assisenproces. Daardoor ontstond er bij mij enige twijfel. Zou Cathy echt schuldig zijn? Of wilde cafébaas Eddy Martin wraak nemen op Luc, omdat hij zijn 30.000 euro nog niet had terugbetaald? Het proces riep allerlei vragen bij me op. Ik was er elke dag mee bezig en probeerde alle puzzelstukjes in elkaar te laten vallen. 

Op de voorlaatste dag van het assisenproces mochten we onze stem uitbrengen. Ik stemde op 'onschuldig', aangezien ik het te voor de hand liggend vond dat Cathy haar man vermoord zou hebben. Mijn vermoedens wezen eerder in de richting van cafébaas Eddy Martin. De dag nadien opende ik vol spanning het videofragment dat de waargebeurde feiten onthulde. Ik zat op het puntje van mijn stoel, maar werd jammer genoeg teleurgesteld. Uit het fragment bleek dat Cathy Desutter wel degelijk schuldig was aan de moord op haar man. We kregen slechts heel kort te zien hoe Cathy haar man om het leven bracht. Wat haar motief was, werd niet duidelijk. Ik had gehoopt op een verbazingwekkend einde, maar dat bleef uit. 

Ongeacht het ietwat teleurstellende einde, vond ik Assisen Online een geslaagd alternatief voor een theater op verplaatsing. Het is wel degelijk mogelijk om cultuur te beleven in tijden zoals deze. Eind dit jaar staat er een nieuw online theater gepland. Ik denk dat ik hier opnieuw aan zal deelnemen. Hopelijk heb ik het dan wél bij het rechte eind.  








Reacties

Populaire posts van deze blog

Boek naar keuze (Nederlands 5): 'Has#tag' - Dirk Bracke

Jeugdboek (Nederlands 2): 'En ik dan?' - Luc Descamps

Artikel uit vaktijdschrift 'Fons' (Nederlands 3.1): 'Hoe maak je van je school een boekenschool?'