Cultuurbeleving in tijden van lockdown? (Nederlands 2)

Door de coronacrisis zitten we momenteel allemaal in ons 'kot'. De Nationale Veiligheidsraad besliste om de maatregelen te verlengen en dus zitten we noodgedwongen nog een aantal weken binnen. Dat betekent echter niet dat we geen culturele activiteiten meer kunnen beleven. Een bezoek aan een theater, concert of museum zit er momenteel niet in. Maar wat dachten jullie van een gratis theater-aan-huis, concert of virtueel museumbezoek? 
Hallo Cultuur | GC Essegem

Hieronder een aantal interessante tips zodat jullie toch nog een vleugje cultuur kunnen opsnuiven van thuisuit.

De muziekliefhebbers onder ons kunnen dagelijks naar een mini concert van pianist Daan Vandewalle luisteren via Facebook of YouTube. Heel toegankelijk voor de mensen die een Facebookaccount hebben. Je bent slechts één klik verwijderd van een prachtig muzikaal concert. Bovendien kan je het gewoon beluisteren vanuit je luie zetel. Heb je geen tijd? Geen probleem! Je kan het concert gewoon als achtergrondmuziek opzetten terwijl je iets anders doet. Een win-winsituatie.

Ook voor degenen die graag een film kijken, is er goed nieuws. Het International Documentary Film Festival Amsterdam stelt op haar website www.idfa.nl meer dan 200 titels ter beschikking om tijdens de lockdown gratis te bekijken. Je kunt kiezen uit meer dan 200 films die bovendien allemaal gratis zijn.Voor ieder wat wils. Ook Telenet en Proximus bieden een aantal films en series gratis aan. Weet je geen blijf met je kinderen? Zet ze voor de TV en kies voor een gratis film of serie. Je zult ze gegarandeerd een tijdje niet meer horen.

We kunnen momenteel geen bezoek brengen aan een museum, maar een virtueel museumbezoek is wel mogelijk. Een uitgebreide lijst van virtuele musea, zowel in het binnenland als in het buitenland, wordt aangeboden op VRT NWS. Je kan bijvoorbeeld een wandeling door museum M in Leuven maken zonder dat je je moet verplaatsen én zonder kans op besmetting. Naast die virtuele wandelingen kan je ook een aantal prachtige kunstwerken digitaal bewonderen, zoals Google Arts & Culture.

Ook heel wat literaire activiteiten op school en in bibliotheken kunnen door de lockdown niet meer doorgaan. Geen enkel probleem, dachten ze bij Iedereen Leest. Op hun YouTube-kanaal lezen auteurs voor voor de camera, zodat alle Vlaamse scholieren thuis kunnen meekijken. Op die manier blijven leerlingen toch nog bezig met literatuur. Daarnaast zijn er ook luisterboeken voor volwassenen. Je kan bijvoorbeeld opteren voor 'Radioboeken' van deBuren. Radioboeken zijn kortverhalen die op speciaal verzoek door Nederlandse en Vlaamse auteurs worden geschreven. De auteurs lezen ze voor en spreken ze in zodat je ze op eender welk moment kunt beluisteren. Er zijn reeds meer dan 100 Radioboeken geschreven door o.a. Bart Moeyaert en Saskia De Coster.

Ikzelf breng af en toe graag een bezoekje aan een theater. Door de coronacrisis kan ik me momenteel niet verplaatsen naar een theatergebouw, maar dat is geen probleem. Ik kan nog altijd kiezen voor een gratis theater-aan-huis. Ik hoef me daarvoor niet te verplaatsen en ik hoef er bovendien helemaal niets voor te betalen. Op die manier kan ik toch nog genieten van een theatervoorstelling. Jeugdtheater Froefroe, bijvoorbeeld, biedt bijna al haar voorstellingen online aan. Je kan ze bekijken via de link https://vimeopro.com/janbosteels/theater-froe-froe. Je hoeft enkel op deze link te klikken en het wachtwoord 'froefroe' in te geven. Ideaal voor de jeugd. Als ze zich vervelen, kunnen ze ongestoord een theatervoorstelling bekijken vanuit hun zetel. Op die manier blijft ook de jeugd cultuur opsnuiven.

Naast de genoemde tips zijn er nog talrijke andere mogelijkheden. Voordelen zijn dat je je niet hoeft te verplaatsen (wat nu ook niet meer mag) en dat het gratis is. Voor bijna al deze culturele belevenissen heb je internet nodig. Voor vele mensen zal dat geen probleem zijn, maar er zijn nog altijd gezinnen die geen internet, computer, tablet... hebben. Voor hen zijn deze zaken minder toegankelijk. Dat is wel een jammerlijk iets.

Ik zou zeggen: probeer een van bovenstaande tips uit en laat me weten hoe je die culturele uitstap van thuisuit beleefde!




Geraadpleegde bronnen:





Reacties

  1. Hallo Laura,
    Wat een leuke tips om toch cultuur te beleven vanuit je luie zetel, helaas zal het bij mij eerder achtergrondmuziek of een avond toneeltje worden :-). Ik heb alvast je tips op mijn laptop opgeslagen en ik ga er mogelijks het komende weekend gebruik van maken.

    Groetjes Tinne

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Boek naar keuze (Nederlands 5): 'Has#tag' - Dirk Bracke

Jeugdboek (Nederlands 2): 'En ik dan?' - Luc Descamps

Artikel uit vaktijdschrift 'Fons' (Nederlands 3.1): 'Hoe maak je van je school een boekenschool?'