Mediaknipsel (Nederlands 2): 'Toelatingsproef voor iedereen die naar hoger onderwijs wil'

Minister van Onderwijs Ben Weyts opteert voor een verplichte toelatingsproef mét bindende gevolgen voor alle opleidingen in het hoger onderwijs. Wie ondermaats scoort op die toelatingsproef, moet verplicht op remediëring.

De Vlaamse regering zou graag toelatingsproeven invoeren voor alle opleidingen in het hoger onderwijs. Aan die toelatingsproeven zouden bindende gevolgen verbonden worden. Een belangrijke kanttekening daarbij is dat die bindende gevolgen geen kwestie zouden zijn van alles of niets. Wie niet slaagt voor de toelatingsproef, kan toch nog aan de opleiding beginnen. Wat wél volgt na een onvoldoende, is een verplichte remediëring en bijscholing. Als er tekortkomingen zijn voordat een student begint met zijn opleiding, dan moeten die geremedieerd worden.




















Volgens een live poll die HLN deed, vinden 51% van de deelnemers het invoeren van een toelatingsproef voor alle opleidingen belachelijk. 38% vindt het een goed idee en de overige 11% houdt het in het midden. De Vlaamse studenten zijn principieel niet tegen een verplichting, maar ze willen wel zeker zijn dat het allemaal niet te veel wordt.

Verschillende politici reageren op deze beslissing die Ben Weyts overweegt. Parlementslid Brecht Warnez dingt er op aan voldoende wetenschappelijke onderbouwing te voorzien. Hij vindt dat studenten en hun ouders het recht hebben op een betrouwbaar toelatingsexamen. Enkel in dat geval zal de studie-efficiëntie verhogen en een remediëring zinvol zijn. Volgens Vlaams Parlementslid Koen Daniëls kunnen de toelatingsproeven de ideale hefboom zijn om studenten te helpen. Hij zegt dat het de bedoeling is dat studenten en instellingen met de resultaten aan de slag gaan. Op die manier kan men de student inzicht geven in zijn kennen en kunnen, zijn slaagkansen verhogen en de studieduur verminderen.

Ikzelf houd het ook nog in het midden. Aan de ene kant vind ik dit geen slecht idee aangezien studenten zo een duidelijk overzicht krijgen van hun zwakke en sterke punten. Voor ze aan hun opleiding beginnen, hebben ze dan al een idee van waar hun werkpunten liggen. Door deel te nemen aan een toelatingsproef kunnen studenten zich al een beeld schetsen van wat er in de opleiding aan bod zal komen. Aan de andere kant heb ik hier mijn twijfels bij. Ik vraag me af of een toelatingsproef wel veel zegt over de slaagkansen van een student. Ik denk niet dat studenten die ondermaats scoren op een toelatingsproef gedoemd zijn om te mislukken. Er zijn volgens mij ook studenten die een onvoldoende halen op de toelatingsproef maar met glans afstuderen. Voor mij is dit nog een twijfelgeval.

Bron: (5.02.2020). Toelatingsproef voor iederen die naar hoger onderwijs wil. Geraadpleegd op 29 maart 2020 via https://www.hln.be/nieuws/binnenland/toelatingsproef-voor-iedereen-die-naar-hoger-onderwijs-wil~ae9628f6/.




Reacties

Populaire posts van deze blog

Boek naar keuze (Nederlands 5): 'Has#tag' - Dirk Bracke

Jeugdboek (Nederlands 2): 'En ik dan?' - Luc Descamps

Artikel uit vaktijdschrift 'Fons' (Nederlands 3.1): 'Hoe maak je van je school een boekenschool?'